Winemaker’s Dinner med E.Guigal

Fredag den 9 mars bjuder vi in till en garanterad oförglömlig Winemaker’s Dinner med den legendariske vinproducenten E.Guigal. Självaste sonsonen Philippe Guigal är på plats och leder oss genom denna unika provning. Vi startar kvällen med Champagne Roederer och amuse bouche, följt av en välkomponerad 4-rätters middag från Rex Brasseri med utvalda viner från E.Guigal.

Den franske vinproducenten E.Guigal blir ständigt prisad för vinernas höga kvalitet. Grundarens sonson Philippe Guigal har ärofullt både förvaltat och utvecklat familjeföretaget vidare och E.Guigal räknas utan tvekan till en av världens allra bästa producenter.

Med en förståeligt fullbokad kalender är Philippes Sverigebesök ytterst få, trots att han älskar norra Sverige och faktiskt spenderade en del av sin smekmånad på Ishotellet i Jukkasjärvi. Nu är det äntligen dags för Philippe att besöka vårt land, för totalt två provningar på Operakällaren i Stockholm och hos oss på Rex i Umeå. Något vi givetvis är otroligt glada över. Provningen anordnas i samarbete med Munskänken och vinkonsulten Gunnar Swenson, vars gedigna resande och och långa relationsbyggande inom vinvärlden har möjliggjort detta exklusiva och sällsynta tillfälle. Gunnar är även författaren bakom en vinbok som tilldelades priset ”World’s second Best Wine Book on European Wines” vid Gourmand Awards 2016.

Viner, Winemaker’s Dinner 9 mars

Côtes du Rhône Blanc 2016
Condrieu 2016
Ermitage Ex-Voto Blanc 2013
Guigal Crozes Hermitage 2014
Saint-Joseph Vignes l’Hospice 2011
Côte-Rôtie Brune et Blonde 2012
Côte Rôtie Château D’Ampuis 2013
Côte-Rôtie La Turque 2011

Meny, Winemaker’s Dinner 9 mars

Amuse Bouche
*
Lättrökt torsk med vassleskum och sikrom från Obbola
*
Fågellevermousse med vinkokt lök, örtsallad, potatiskrutong och ankleverriv
*
Renkalvytterlår med rostad morot, bakad lök, souvasgräddsås och potatiskrokett på Västerbottensost
*
Svedjans Gårdsost

Historien om E.Guigal

Det tog knappt hundra år för familjen Guigal att göra en av de märkligaste klassresorna i vinvärlden. Föräldralöse farfar Etienne började bokstavligt talat i källaren som 14-åring. Idag sitter sonsonen Philippe i toppen av ett imperium som gör några av världens bästa viner.

Pappa Marcel, som fortfarande finns med i verksamheten, är den som kan ta åt sig äran av att ha räddat Côte Rôties vingårdar från att offras till förmån för husbyggen. Då,  på 1940-talet,  var vinerna härifrån inte särskilt framstående. Idag är det en appellation med världsrykte. Till det bidrar de tre legendariska vingårdsvinerna han skapade och som går under namnet La-la-la-vinerna, dvs La Mouline, La Landonne och La Turque. Tre vingårdar med en blygsam yta på sammanlagt fyra hektar och högst rankade i hela världen. La Mouline kan stolt bära titeln ”Världens bästa vin” efter att ha kammat hem fler 100-poängare av amerikanske vingurun Robert Parker än något annat vin. Vingården är inte stor, bara en hektar, och produktionen ligger kring 5 000 buteljer årligen.

Det är onekligen imponerande att göra prestigeviner som ständigt får högsta betyg, men Philippe Guigal är väl så stolt över att år efter år producera miljontals flaskor av ”vanlig” Côtes-du-Rhône av så hög kvalitet att den alltid räknas bland de särklassigt mest prisvärda.

Guigal gör idag kvalitetsvin från Rhônedalens samtliga appellationer. Basen för verksamheten är Château d´Ampuis, ett 1500-talsslott som var i bedrövligt skick när Marcel Guigal köpte det på 1990-talet, men som genomgått en mycket omfattande renovering. Här görs en stor del av vinifieringen och här finns också den enorma lagringskällaren för firmans samtliga viner. Totalt vilar här 5000 fat på en yta av en hektar – alltså lika stor som vingården La Mouline!

I början av 2000-talet skapade Guigal sitt eget tunnbinderi, något som mycket få vinproducenter i världen förfogar över. Här byggs 800 ekfat per år. Eftersom firmans prestigeviner tillbringar upp mot fyra år på fat är det viktigt att ha fullständig kontroll över ekens kvalitet och rostningsgraden på varje enskilt fat.

Källa: Vinunic